WODOROSIARCZYN SODU DO CELÓW SPOŻYWCZYCH ( WODOROSIARCZYN ( IV ) SODU DO CELÓW SPOŻYWCZYCH ) |
Wymagania ogólne |
||||||||||||||||||||||||
Lekko żółta, przeźroczysta ciecz. | ||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||
Wodorosiarczyn sodu jest wygodnym źródłem SO2 często
stosowanym zamiennie z takimi substancjami jak: siarczyn sodu, pirosiarczyn
sodu, kwas siarkawy, ciekłe SO2 jako roztwór jest bezpieczniejszy
w transporcie i stosowaniu. Jest czynnikiem redukującym i posiada rozmaite
zastosowania: - jako środek konserwujący do pulp, przecierów owocowych i warzywnych, soków owocowych, dżemów, galaretek, suszonych owoców, żelatyny, cukru, win, piwa, octu, chrzanu, musztardy, itp. - w przemyśle ziemniaczanym Wyrób znajduje się w Wykazie substancji dodatkowych dozwolonych, dodawanych do środków spożywczych i używek (E 222) stanowiącym załącznik nr 1 do Zarządzenia Ministra Zdrowia z 27 grudnia 2000 r. w sprawie dopuszczalnych ilości w/w substancji, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach. Wyrób spełnia wymagania tego Zarządzenia. |
||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||
Przechowuje się w zbiornikach ze stali kwasoodpornej lub ze stali węglowej z wykładziną gumową oraz w pojemnikach z polietylenu. | ||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||
Przewozi się w cysternach kolejowych, autocysternach lub pojemnikach polietylenowych. Można przewozić środkami transportu kolejowego lub drogowego. Klasyfikacja RID i ADR: Klasa 8/17 c. |
PRZEPISY BEZPIECZEŃSTWA
|
|
Przy pracy z wodorosiarczynem nosić okulary ochronne i rękawice gumowe szczególnie w przypadku dużych ilości. Nie przechowywać w jednym pomieszczeniu z kwasami i środkami utleniającymi. |
|
Wodorosiarczyn sodowy jest średnio korodujący. Nie jest substancją toksyczną ani palną ale może rozkładać się w ogniu z wydzieleniem toksycznego SO2. |
|
Wodorosiarczyn sodowy nie jest trucizną. Ogrzewany rozkłada się jednak z wydzieleniem trującego SO2. Wydzielający się dwutlenek siarki jest drażniący dla oczu, nosa, skóry i układu oddechowego. W czasie wdychania powoduje podrażnienie dróg oddechowych, kaszel i duszności. W przypadku spożycia powoduje pieczenie przełyku i ust. Stężenie wyczuwalne SO2 - 0,8 mg/m3, stężenie dopuszczalne SO2 - 2 mg/m3. |
|
Jest niepalny. Pożary w obecności wodorosiarczynu sodowego można gasić wszelkimi środkami gaśniczymi. |
|
Oczy: przemyć natychmiast dużą ilością wody Usta: płukać wodą, podać wodę lub mleko do picia Skóra: spłukać wodą Przy wdychaniu: poszkodowanego wynieść na świeże powietrze, zapewnić ciepło, nie stosować sztucznego oddychania. Zapewnić opiekę lekarską szczególnie gdy objawy nie ustępują. |
|
W przypadku wycieku zabezpieczyć przed rozprzestrzenianiem się ziemią lub piaskiem. Rozcieńczyć wodą, spłukiwać wodą z dodatkiem sody lub wapna. |